Informatiestandaarden

Gezondheidsgegevens zoals bloeddruk, longfunctie en laboratoriumuitslagen zijn nu vaak niet beschikbaar voor patiënten.
Om deze gegevens toegankelijk te maken voor een PGO en (gestructureerde) uitwisseling mogelijk te maken, zijn informatiestandaarden nodig. MedMij heeft hiervoor een eigen
set aan informatiestandaarden.

Information standars

Wat zijn informatiestandaarden?

Een informatiestandaard beschrijft welke informatie vastgelegd moet worden en op welke manier. Door het gebruik  worden gezondheidsgegevens in informatiesystemen binnen de zorg met dezelfde kwaliteitseisen vastgelegd, opgevraagd, gedeeld, uitgewisseld en overgedragen. Dit zorgt ervoor dat systemen informatie op dezelfde manier uitwisselen. Wanneer de gegevensuitwisseling niet gestandaardiseerd zou zijn, ontstaat er een wirwar aan informatie in verschillende ‘talen’.

Wat doet MedMij met informatiestandaarden?

Samen met ICT-leveranciers van PGO’s en zorginformatiesystemen en patiëntenvertegenwoordigers ontwikkelden we standaarden die voldoen aan de MedMij-spelregels. Hiervoor hebben we zoveel mogelijk bestaande standaarden gebruikt. Aan de informatiestandaarden zijn MedMij-specificaties toegevoegd zodat informatie ook met PGO’s uitgewisseld kan worden. Deze noemen wij gegevensdiensten. Deze specificaties zijn gemaakt op basis van HL7 FHIR [spreek op z’n Engels uit als fire] en in FHIR-profielen vertaald naar technische eisen voor zorginformatiesystemen. Architecten, informatieanalisten en ontwikkelaars van PGO’s, informatiesystemen voor zorgaanbieders en apps gebruiken deze profielen.

De keuze voor FHIR maakten we in overleg met andere partijen en de zorgsector. Meer informatie over FHIR vind je in dit factsheet.

Klik hier voor een overzicht en de omschrijving van de toegelaten standaarden en daarvan afgeleide gegevensdiensten. Je kunt ook de MedMij Catalogus bekijken.