Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

De oplossing bestaat al

17 maart 2021

MedMij heeft samen met Patiëntenfederatie Nederland gereageerd op een artikel in het FD van 15 maart 2021. De kop was ‘Prominenten: ‘Bouw een nationaal techbedrijf voor medische gegevens’. Voor wie het niet heeft gelezen, hier wat zinnen uit het stuk:

Burgers moeten eigenaar worden van hun medische gegevensMedische gegevens liggen nu verspreid bij huisartsen, ziekenhuizen en verzekeraars. Uitwisseling verloopt moeizaam, iedereen heeft weer een ander systeem en de patiënt heeft er al helemaal niets over te zeggen. En een rake quote van een van de prominenten: ‘Het is hoog tijd dat je zelf de regie over je medische gegevens hebt en zelf bepaalt of en met wie je ze deelt of verrijkt.’  (voor de volledige tekst kijkt u onderaan dit artikel)

De oplossing bestaat al
Hier zijn wij het volledig mee eens. Sterker, de oplossing voor dit probleem bestaat al. Dit zijn namelijk exact de issues die wij met Stichting MedMij, PGO on Air en andere stakeholders oplossen. MedMij, bedacht door Patiëntenfederatie Nederland en inmiddels een stichting die wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland, is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen burgers en zorgprofessionals. Deze uitwisseling vindt plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving. Een PGO is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid bij kunt houden en actief aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Met een PGO kun je jouw gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Marktpartijen ontwikkelen deze PGO’s, MedMij maakt de spelregels voor de veilige uitwisseling van gegevens. Zonder data te verzamelen of geld aan te verdienen, maar om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil, kan beschikken over zijn of haar eigen gezondheidsgegevens. Want, zo blijkt uit meerdere onderzoeken en de maatschappelijke businesscase waarop MedMij is gebouwd, daar wordt de zorg vele malen efficiënter en goedkoper van.  

Grote opdracht
De veranderopdracht waar 
we voor staan is enorm. De doorgaans behoorlijk gesloten ICT-systemen van zorgaanbieders moeten worden geopend, dat is niet niks. Maar we maken mooie vorderingen. De eerste geslaagde gegevensuitwisselingen zijn achter de rug en nog dit jaar sluiten bijna 5.000 huisartsenpraktijken en tientallen GGZ-instellingen aan op MedMij. Dat betekent dat jij en ik zelf met een zelfgekozen PGO met MedMij-label onze gegevens die daar staan opgeslagen kunnen verzamelenAfgelopen jaar is PGO on Air het programma van de Patiëntenfederatie gestart. In de aan het programma verbonden PGO-alliantie werken inmiddels meer dan 50 organisaties (burgers- patiëntenorganisaties, consumentenorganisaties, zorgverleners en zorginstellingen) samen met als doel iedereen wegwijs te maken in de wereld van PGO’s 

Samen doen
MedMij
 en PGO on Air pakken de handschoen graag op. Niet als het zoveelste techbedrijf, maar als onafhankelijke stichting om deze droom voor de Nederlandse zorg werkelijkheid te maken. We weten inmiddels: deze grote verandering krijg je alleen voor elkaar als je het samen doet. Dus hierbij nodigen wij de bedenkers van het nationale techbedrijf voor medische gegevens van harte uit om met ons om de digitale tafel te gaan zitten. Want met hetzelfde doel voor ogen, kunnen we vast wat voor elkaar betekenen – en vooral voor de burgers die dolgraag hun medische gegevens willen beheren. 

Lees hier het volledige artikel van FD.

Delen