Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

Onderzoek Patiëntenfederatie: Patiënten willen gegevens verzamelen en delen

02 juli 2020

Een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna 8000 patiënten heeft nog eens aangetoond dat de behoefte aan persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) groot is. Bijna 90 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk digitaal inzicht in eigen medische gegevens te hebben. Daarnaast wil 82 procent gezondheidsgegevens delen met andere zorgverleners.

Sinds 1 juli heeft iedereen recht op elektronische inzage én een elektronisch afschrift van zijn of haar medisch dossier. Daarom deed de Patiëntenfederatie een zogenoemde flitspeiling, om te toetsen hoe groot de behoefte daaraan is. Ruim 7800 mensen vulden de vragenlijst in.

Alles op één plek
Liefst 88 procent van de deelnemers wil digitaal inzicht in zijn of haar medische gegevens. De redenen die ze daarvoor geven zijn o.a.
– Controleren wat er over mij is opgeschreven;
– De medische gegevens nalezen op een voor mij geschikt moment;
– Zelf een overzicht van eigen gezondheid hebben
– Alles digitaal overzichtelijk op één plek

Ook willen veel mensen (82 procent) hun gegevens kunnen delen met een andere zorgverleners. Zoals één van de respondenten zei: ‘Ik loop bij verschillende specialisten en moet altijd onthouden wat de één zegt om het aan de ander te kunnen uitleggen.’

MedMij-label
Binnen niet al te lange tijd zullen persoonlijke gezondheidsomgevingen met het MedMij-label een handig, overzichtelijk en veilig middel zijn om aan deze wensen te voldoen

Een PGO is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid bij kunt houden en actief aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Met een PGO kun je al jouw gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo worden veranderingen in je gezondheid beter zichtbaar en de gevolgen van bepaalde (be)handelingen duidelijker.

Benieuwd hoe een PGO er uit zou kunnen zien? Bekijk dan onze Demo PGO

Bekijk hier het onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland

Delen