Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

PGO, Let’s Go! groot succes

14 december 2020

Met ruim 400 deelnemers was het gecombineerde MedMij/PGO on Air online evenement ‘PGO, Let’s Go!’ op 2 december jl. een groot succes.

Na zijn opening hield dagvoorzitter Tom Jessen een peiling onder de kijkers/deelnemers. Naast zorgaanbieders en -gebruikers, ICT-leveranciers en medewerkers van de overheid volgden opvallend veel informatiemanagers, projectleiders en communicatiedeskundigen het online event.

Bekendheid PGO’s nog in de kinderschoenen

Een ruime meerderheid van de deelnemers gaf aan op dit moment tussen ruim een jaar, maar nog geen twee jaar bezig te zijn met persoonlijke gezondheidsomgevingen. Het bekijken van de eigen medicatiegegevens en het zelf kunnen kiezen welke zorgverleners informatie kunnen zien en het beveiligen van deze gegevens werden als belangrijkste redenen genoemd om hiermee aan de slag te willen gaan.

PGO, Let’s Go!

Voor de openingssessie waren in de studio Ronald Gorter, bestuurder bij MedMij, Dianda Veldman directeur-bestuurder bij de Patiëntenfederatie en Henk Gerla bestuurder Zorg en Zekerheid aanwezig. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schoof aan via een liveverbinding. In het gesprek onderschreven de sprekers de doelen van MedMij en PGO on Air. Vanuit een gecombineerde visie werken zij hard aan de invoering van persoonlijke gezondheidsomgevingen die alle Nederlanders vanuit Privacy by Design echt eigen regie over de eigen gezondheidsgegevens geeft. Met deze beweging zetten we ook belangrijke stappen naar het betaalbaar houden van de zorg.

Gecontroleerde livegangen opmaat naar PGO-gebruik huisartsen

Hierna spraken Mariëtte Willems, huisarts en aanwezig namens OPEN/LEGIO, Kelly Peters, regionaal projectleider bij OPEN, en via een videoverbinding huisarts Marcel Kerkhoven met Tom Jessen over de uitwisseling van huisartsgegevens via PGO’s vanaf 1 januari 2021. Allen hebben zij hoge verwachtingen over de mogelijkheden die dit biedt voor huisartsen en hun patiënten. Middels zogenaamde gecontroleerde livegangen (GLG’s) wordt nu al volop getest en de eerste resultaten zijn zeer positief.

Netwerkcarrousel

Tijdens de pauze hadden de deelnemers de mogelijkheid om via de netwerkcarrousel met nieuwe en bekende gezichten in gesprek te gaan. Net als bij een live-event splitste de groep vervolgens op in parallelsessies. Hier was een ruime keuze uit (huiskamer)sessies waarin ideeën werden opgehaald en levendige gesprekken voor veel energie zorgden. Ook voor de deelnemers die vooral op zoek waren naar meer informatie waren veel opties voorhanden.

Zorgverleners en burgers positief

Aan het einde van de middag kwam iedereen weer terug en keer virtueel mee aan tafel met Tom Jessen om te horen van Marc van Dijk, algemeen manager MedMij en Marcel Heldoorn, manager Digitale Zorg Patiëntenfederatie hoe zij de middag hadden ervaren. Marc was positief over de energie tijdens het event en de vragen die werden gesteld over een breed scala aan onderwerpen. Hij ziet dat we aan de vooravond staan van een grote opschaling van zorgaanbieders en gebruikers van PGO’s in Nederland. Marcel is blij dat uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zorgverleners en al ruim 70% van de Nederlanders postief is over het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving. Hij zal de komende tijd blijven werken aan het stimuleren van het kennen, kiezen en gebruik van PGO’s.

Netwerken en chat

Na afsluiting van de sessies kon nog een half uur worden genetwerkt. Daarnaast werd ook de livechat heel de middag volop gebruikt. Daar vond informatie-uitwisseling en discussie plaats over de thema’s van het event. Heb je vragen die nog niet beantwoord zijn? Neem dan contact met ons op via ln.jimdemnull@ofni.

Linkjes

Wil je het evenement/de afzonderlijke sessies terugkijken? Dat kan hier.

Delen