Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

‘PGO’s bieden een breder palet aan functionaliteiten’

25 juni 2018

In de nieuwste editie van ICT&health magazine staat een interview met Mark Elstgeest, programmamanager van MedMij. Daarin komt onder andere de vergelijking tussen MedMij en het Belgische portaal MijnGezondheid aan bod.

In België werd onlangs een landelijk portaal gelanceerd waarmee burgers beschikking krijgen over al hun gezondheidsgegevens. Slaagt België met dit portaal waar Nederland faalde?, vraagt de interviewer zich af.

“Zo moet je dat niet zien,” reageert Elstgeest in het magazine. “In Nederland is de zorg decentraal georganiseerd. De politiek wil geen centrale aanpak meer. Dus ook geen landelijk EPD. MijnGezondheid is een mooi initiatief, dat ook nog doorontwikkeld zal worden. Het is bovendien sneller uitgerold dan MedMij. Maar het biedt mensen alleen een inkijk in hun gegevens. Ze kunnen die gegevens niet hun eigen PGO binnenhalen en eventueel delen met derde partijen. Bovendien bevat dit portaal niets aan extra functionaliteiten, waar we dat bij PGO’s via MedMij op termijn wel verwachten.”

Daarmee bedoelt Elstgeest onder andere dat PGO’s in de toekomst mogelijk meer functionaliteiten kunnen bevatten dan alleen een opslaglocatie bieden voor medische gegevens. “Veel PGO’s bieden een breder palet aan functionaliteiten, op gebieden zoals gezondheidspreventie, persoonlijke leefstijl, of het volgen van sportprestaties. Daarvoor kunnen medische gegevens in een PGO gecombineerd worden met bijvoorbeeld meetdata tijdens het sporten, of dieetgegevens. Zo krijg je een persoonlijk platform waarmee je je totale gezondheid in kaart kan brengen of verbeteren. Voor de duidelijkheid: dit is hoe wij het voor ons zien. We weten nog niet of de eerste MedMij-goedkeurde PGO’s deze functionaliteiten al aan kunnen bieden.”

Benieuwd naar hele interview? Lees het hier

Delen