Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

Staatssecretaris stelt miljoenen beschikbaar voor betere gegevensuitwisseling in GGZ

02 november 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelt 45 miljoen euro beschikbaar voor betere gegevensuitwisseling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). GGZ-instellingen kunnen een subsidie ontvangen voor het gestructureerd vastleggen van gegevens en het veilig uitwisselen daarvan met de patiënt op de MedMij-manier.

Als gegevens gestandaardiseerd worden uitgewisseld kan de patiënt veiliger en makkelijker over zijn gegevens beschikken. Daarmee is de patiënt eigenaar van de gegevens en in staat meer regie te hebben. De patiënt bepaalt welke gegevens hij deelt en welke zorgaanbieder die gegevens krijgt.

MedMij-standaarden
‘Het is voor patiënten heel fijn als zij op een duidelijke en veilige manier medische gegevens kunnen inzien’, zegt staatssecretaris Blokhuis. ‘Het is prettig om thuis eventueel met een familielid of een goede bekende nog eens rustig terug te lezen wat er bijvoorbeeld in het behandelplan staat, of welke medicijnen zijn voorgeschreven en in welke hoeveelheid.’ De patiënt kan de gegevens dus zelf actief gebruiken, maar ook makkelijk delen met zorgverleners. De gegevens moeten voldoen aan de MedMij-standaarden, waardoor patiënten de gegevens in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen gebruiken.

Niet vrijblijvend
Een belangrijke voorwaarde voor GGZ-instellingen om in aanmerking te komen voor een bijdrage is dat zij daadwerkelijk resultaat behalen: als een instelling niet aan de verplichtingen in de regeling voldoet, moet deze de subsidie terugbetalen. GGZ -instellingen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor deze subsidie: https://www.dus-i.nl/subsidies/vipp-fase-3?0.

De regeling loopt van 1 november 2018 tot 1 februari 2021.

 

Delen