Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

Ik hoef niet meer na te denken of ik alles wel heb verteld

Wilma Bos bezoekt sinds begin 2014 verschillende specialisten in vier ziekenhuizen. Ze is blij dat ze zelf haar medische situatie gedeeltelijk kan volgen via een persoonlijke gezondheidsomgeving van het Radboudumc. “Zo kan ik zelf meer beschikken over mijn gezondheidsperikelen.”

“Ik heb schildklierklachten en een aneurysma bij mijn hart. Dat is natuurlijk niet zo’n fijne plaats. Door mijn kwalen moet ik naar diverse ziekenhuizen en artsen. Via mijn persoonlijke gezondheidsomgeving kan ik nu zelf aan andere artsen laten zien wat er in Nijmegen is gedaan. Ik hoef niet meer alles uit te leggen, dat geeft mij een rustig gevoel. Ik hoef niet meer na te denken of ik alles wel heb verteld: het staat gewoon in mijn omgeving.”

Nalezen en communiceren

“Ik werk met Mijn dossier van het Radboudumc. Ik kan 24 uur per dat in dit dossier via mijn DigiD en een SMS-code. Ik kan vanuit het dossier mailen met artsen van dit ziekenhuis en ik kan lezen wat uit onderzoeken is gekomen. Ik kan bijvoorbeeld bloeduitslagen zien en ik kan brieven lezen over mijn gezondheid. Soms ben je wat vergeten en dan kun je het eenvoudig teruglezen. Het is ook fijn dat ik mijn kinderen of de huisarts kan laten meekijken. Zij kunnen dan meedenken of mijn vragen beantwoorden.”

“Ik kan ook een dagboekje bijhouden, dat geeft artsen een goede indruk van hoe het echt met mij gaat. Tijdens een consult vergeet je soms belangrijke dingen te vertellen.”

Rust

“Mijn dossier levert mij vooral rust op, omdat ik vanuit mijn huis beter met mijn dokters in het Radboudumc kan communiceren. Ik kan zelf dingen in mijn dossier schrijven en vragen stellen. Als ik ergens pijn heb of andere klachten ervaar, kan ik dat gelijk van mij afschrijven. Dan ben je al een stukje zorg kwijt en blijft het niet malen in je hoofd.”

“Mijn grootste wens is dat ik een landelijke persoonlijke gezondheidsomgeving krijg, waar al mijn artsen aan meewerken. Dat is nu helaas nog niet zo. Het lijkt mij helemaal mooi als een meetapparaatje op mijn lichaam direct verbonden wordt met die omgeving. In mijn geval kunnen artsen dan mijn hartritme op afstand volgen en ik kan zelf in mijn online omgeving zien hoe dat verloopt. Dat geeft artsen én mij meer inzicht. Dan kan ik misschien ontdekken waardoor een ritmestoornis wordt getriggerd, bijvoorbeeld door wat ik heb gegeten. Zo’n uitbreiding zou mij een veilig gevoel geven.

Ik vind dat iedereen een persoonlijke gezondheidsomgeving moet hebben: jong of oud, chronisch ziek of gezond. Het moet zo worden ontwikkeld dat iedereen er gemakkelijk mee kan werken, op zijn tablet of computer. En alle dokters moeten meedoen. Als je ziek bent, wil je de regie houden over je gezondheid en gemakkelijk met je dokter kunnen communiceren. Daar helpt een persoonlijke gezondheidsomgeving bij.”

Delen