Maak een keuze:
Zorggebruiker Zorgaanbieder Leverancier

Veelgestelde vragen zorggebruikers

Hieronder staan verschillende vragen die wij vaak krijgen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden je vragen graag.

 

Over MedMij en het MedMij-label

Wat is MedMij?

Steeds meer mensen willen inzicht in hun gezondheid. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Bijvoorbeeld in een app of een website. Daarvoor moet zo’n app of site veilig kunnen communiceren met alle plekken waar de informatie opgeslagen staat. Denk aan ziekenhuis, de huisarts, het consultatiebureau en de apotheek. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en gezondheidsprofessionals.

Wat betekent het MedMij-label?

Als je het MedMij-label ziet, dan weet je dat jouw gezondheidsgegevens daar op een veilige en betrouwbare manier uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen die MedMij daaraan stelt.

Waar kan ik het MedMij-label tegenkomen?

Je komt het MedMij-label tegen op een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), apps of websites. Ook kun je het MedMij-label tegenkomen in bijvoorbeeld het ziekenhuis, je huisarts of psycholoog. Dan weet je dat daar veilig gezondheidsgegevens kunnen worden uitgewisseld.

Op onze website staat een actueel overzicht van de PGO’s met een MedMij-label of kijk op pgo.nl.

Wie is initiatiefnemer van MedMij?

MedMij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. In  2015 ontstond MedMij door het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS. Het programma MedMij ontwikkelde het MedMij Afsprakenstelsel en de informatiestandaarden die nodig zijn om gegevens in dezelfde taal veilig te kunnen uitwisselen.

Toen de eerste partijen het MedMij-label behaalden, werd Stichting MedMij opgericht. Stichting MedMij kan onafhankelijk besluiten of een partij mag toetreden, deelnemersovereenkomsten afsluiten en optreden als een MedMij-deelnemer zich niet aan de afspraken houdt.

Hoe wordt MedMij gefinancierd?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betalen MedMij. Stichting MedMij kan onafhankelijk besluiten of een partij mag toetreden, deelnemersovereenkomsten afsluiten en optreden als een deelnemer zich niet aan de afspraken houdt.

Over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s)

Wat is een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website waarin jij zelf gezondheidsgegevens kunt verzamelen. Bijvoorbeeld informatie over wat je eet, hoeveel je sport of hoe je slaapt. Straks kun je ook medische gegevens in je PGO zetten. Denk aan je bloedgroep, de vaccinaties die je hebt gehad en de medicijnen die je gebruikt. Kijk op pgo.nl voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal?

Patiëntenportalen zijn informatiesystemen (websites) van zorgverleners. Vaak heb je te maken met meerdere portalen, zoals van jouw ziekenhuis, huisarts en fysiotherapeut. Een PGO is een omgeving van jouzelf, waarin je de gegevens van al deze partijen eenvoudig kunt verzamelen, beheren en delen. Of en met wie je gegevens deelt, bepaal je zelf. Zo heb jij grip op je eigen gezondheidsgegevens. Wil je meer weten, bekijk dan de animatie op pgo.nl.

Zijn er al PGO's met een MedMij-label?

Er zijn nu al meer dan 30 PGO’s met MedMij-label. Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kun je weer andere gegevens bijhouden. Bijvoorbeeld hartslagmetingen, bloedwaarden of eet- en slaapgewoonten. Het verschilt straks ook per PGO welke medische gegevens je kunt uitwisselen. Kies dus een PGO met functies die jij belangrijk vindt. Kijk hier voor een actueel overzicht van de PGO’s met een MedMij-label.

Ontwikkelt MedMij zelf een PGO?

Nee. MedMij ontwikkelt alleen de spelregels waaraan PGO’s en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op.

Met welke zorgaanbieders kan ik gegevens uitwisselen via mijn PGO?

Op dit moment kun je nog geen medische gegevens verzamelen in je PGO. Als zorgverleners straks een MedMij-label hebben, dan kunnen de gegevens uit hun systemen ook uitgewisseld worden. Bijvoorbeeld van de huisarts, apotheek of het ziekenhuis.

Waar kan ik terecht met vragen over PGO's?

Kijk voor meer informatie op pgo.nl of neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Zij geven informatie én advies, waar je zelf mee aan de slag kunt.

Over veiligheid en privacy

Hoe weet ik zeker dat de uitwisseling van mijn gegevens via MedMij veilig is?

MedMij heeft regels gemaakt waaraan een veilige uitwisseling van gegevens moet voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van inloggen, privacy, autorisatie enzovoorts. MedMij stelt de hoogste veiligheidseisen aan deelnemende partijen en zorgt ervoor dat via informatiestandaarden de systemen van zorgverleners en die van PGO’s veilig met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast is er veel aanvullende wet- en regelgeving over privacy waaraan PGO’s met MedMij-label moeten voldoen. Zo kun je erop vertrouwen dat gegevens tussen jou en je zorgverleners op een veilige en betrouwbare manier uitgewisseld worden.

Kunnen anderen toegang krijgen tot mijn PGO?

Jij bent de enige die toegang heeft tot de informatie in jouw PGO met MedMij-label. Je besluit zelf of en met wie je deze informatie wilt delen, bijvoorbeeld met je huisarts, verloskundige of mantelzorger.

Kunnen zorgverzekeraars in mijn PGO kijken?

Jij bent de enige die toegang heeft tot de informatie in jouw PGO. Jouw (zorg)verzekeraar kan niet in jouw PGO met MedMij-label of de gegevens die daarin staan, kijken. Een PGO is een omgeving (een app of website) die helemaal van jou zelf is en jij besluit zelf of en met wie je deze informatie wilt delen.

Als ik betrokken raak bij een verkeersongeluk, mag de politie dan zomaar in mijn telefoon naar mijn medische gegevens kijken?

Nee, dat mag niet. Soms mag een agent kijken of je je smartphone hebt gebruikt tijdens het rijden, maar daarbij mag de politie niet zo maar lezen wát er op je telefoon staat.