Wat betekent MedMij voor mij?

MedMij stelt zich tot doel om iedereen die dat wil te laten beschikken over zijn eigen gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo’n omgeving – een app of website – moet op een beveiligde en vertrouwde manier met de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders kunnen communiceren. MedMij stelt hiervoor de spelregels op. Zo kan de patiënt straks persoonlijke informatie, die op verschillende plekken bewaard wordt, in één volledig overzicht bekijken en beheren. En kan hij deze data veilig en vertrouwd delen met een zorgverlener, waar en wanneer hij wil.

Voor het uitwisselen van gezondheidsgegevens zijn twee partijen nodig:

  • De patiënt met een app of website waarin hij gezondheidsgegevens wil verzamelen en gebruiken (persoonlijke gezondheidsomgeving).
  • En zorginformatiesysteem van de zorgverlener waarin de gegevens van de patiënt opgeslagen worden.

MedMij zorgt ervoor dat een persoonlijke gezondheidsomgeving en de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders niet alleen op een beveiligde, maar ook op een eenduidige manier met elkaar kunnen communiceren.

Uitwisselen via MedMij gecertificeerde ICT-leveranciers

Als elke app of website zelf afspraken moet maken over gegevensuitwisseling met meerdere registratiesystemen, dan ontstaat een wirwar aan gesprekken in verschillende talen. MedMij lost dit op door MedMij-gecertificeerde ICT-leveranciers tussen de persoonlijke gezondheidsomgevingen en de registratiesystemen van de zorgverlener te plaatsen. Deze ICT-leveranciers wisselen versleutelde gegevens met elkaar uit. Zelf kunnen zij de informatie niet inzien. Om gecertificeerd te worden, moet de leverancier voldoen aan de MedMij-spelregels. Dit betekent dat deze uitsluitend op een door MedMij-goedgekeurde, veilige en betrouwbare manier gegevens gaat uitwisselen.

MedMij-voorwaarden voor apps, websites en registratiesystemen

Ook de apps of websites van de patiënten die gegevens willen uitwisselen via MedMij-gecertificeerde ICT-leveranciers moeten aan de MedMij-voorwaarden voldoen. Die voorwaarden gaan onder andere over het beveiligd opslaan en gebruik van gezondheidsgegevens. Persoonlijke gezondheidsomgevingen en registratiesystemen die de gegevens niet goed beveiligen, of die de gegevens niet op een toegankelijke manier (drempelvrij) presenteren, kunnen zich niet aansluiten bij MedMij.

Delen

Meedoen MedMij?

Vul onderstaand formulier in en ontvang alle informatie die je helpt bij het voorbereiden op MedMij.

Bedankt